“enhver handling et menneske foretager sig  med opmærksomhed — er yoga.” Yogi Sohan Qadri

8_grene


Yoga er en livsfilosofi som er mange tusind år gammel og menes at stamme fra Indien. Ordet Yoga findes i de ældste skrifter vi kender, Vedaerne. Vedaerne er en samling af indiske sanskrittekster indeholdende sange, mantraer og ritualer, der blev brugt af Brahmans, de vediske præster, til at udføre deres praksis.

Gennem tiden er Yoga langsomt blevet raffineret og udviklet af Brahmans og Rishis, som dokumenterede deres praksis og tro i Upanishaderne, et værk med over 200 skrifter. Den mest berømte af de yogiske skrifter er Bhagavad-Gît, sammensat omkring 500 f.Kr.

Man mener at vismanden Patanjali, var den første som nedskrev og strukturerede yogaen ca. 200 år f.Kr., det vi i dag kender som Yoga Sutra – Yogaens 8 grene. En slags opskrift på livet, som vi kender det fra de ti bud i kristendommen. Det som vi kender og praktiserer her i Vesten er 3 af de 8 grene: Fysiske øvelser, åndedrætsøvelser og meditation.

 

Gennem fysiske øvelser, åndedrætsøvelser og meditation, stimulerer vi vores organer, træner og styrker vores muskler og stabiliserer vores led, genskaber og vedligeholder vores bindevæv, styrker sindet og vækker vores kropsbevidsthed. Det er en praksis som afbalancerer krop, sind og ånd.

’Ha’ betyder sol og ’Tha’ betyder måne. Højre næsebor symboliserer solen og referere til den fysiske bevidsthed og det sympatiske nervesystem: Den kraftfulde, varmende, udadvendte, maskuline energi, Yang. Det venstre næsebor symboliserer månen og referere til den mentale, psykiske bevidsthed og det parasympatiske nervesystem: Det ubevidste, indadvendte, kølende, den feminine energi, Ying.

Vi strækker, smidiggør og styrker vores krop. Vi udrenser og afbalancer, så energien kan flyde frit og blokeringer opløses. Det skaber klarhed, ro, fokusering, inspiration, kreativitet, glæde, energi og tillid.

yinyang